Dla naszych Sympatyków ;-) Przepis na pierniki


Pierniki Bożonarodzeniowe


Składniki na pierniki:


• 500 gramów mąki pszennej; 

• 3 łyżki miodu; 

• 4 jajka;

• 100 gramów masła; 

• 3 łyżki przyprawy do pierników; 

• 100 gramów cukru pudru;

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

• 1-2 łyżki kakao.



Lukier: 

Oddzielić białko od żółtka z 1 kurzego jaja, następnie dodać 5 łyżek cukru pudru, całość wymieszać do zgęstnienia.


Sposób przygotowania: 

Masło podgrzać (rozpuścić) razem z miodem, cukrem pudrem i przyprawą do pierników, aż do połączenia składników (UWAGA!!! nie oblizywać łyżki, bo gorąca !!!), następnie wystudzić. Dodać mąkę,  kakao, proszek do pieczenia, jajka. Całość wymieszać, tak aby składniki się połączyły, następnie wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto należy rozwałkować, aż do uzyskania około 0,5 cm grubości, następnie za pomocą gotowych wzorników wykrawać ciastka. Piec 10 minut, w temperaturze 200 st.C z włączonym termoobiegiem. Wystudzić pierniki w temperaturze pokojowej i w międzyczasie przygotować lukier. Ozdobić pierniki według własnego uznania.


Pachnących Świąt Bożego Narodzenia !!!